Armand Calinescu


Coborand de la Academia Militara spre statia de metrou Eroilor, intr-un spatiu verde aflat dincolo de intersectie, privirea mi-a fost atrasa de un insemn memorial de o modestie cu totul aparte: un mic bloc din beton, de forma dreptunghiulara, vandalizat astazi din pacate. Monumentul a fost initial placat cu marmura alba si a fost ridicat in locul in care a fost ucis Armand Calinescu (4 iunie 1893 - 21 septembrie 1939) economist si politician roman. Membru al Partidului National Taranesc, Armand Calinescu a fost ales deputat in parlament intre anii 1926 si 1937. Atitudinea sa fermă fata de legionari a produs caderea guvernului Vaida-Voevod, din care facea parte, in 1933. A revenit in guvernul condus de Octavian Goga in functia de Ministru de Interne. In 1938, a facut posibla arestarea lui Corneliu Zelea Codreanu inclusiv pentru "cardasie cu seful unei puteri straine" (Hitler). Dupa scurte mandate ca Ministru al Sanatatii, Ministru al Educatiei Nationale si Ministru al Apararii Nationale, la 7 martie 1939, regele Carol al II-lea il numeste Prim Ministru al Romaniei.
Din pacate, placa de bronz cu efigia fostului premier a fost smulsa si impreuna cu ea, si placile de marmura ce imbracau monumentul de beton.

Comentarii

Anonim a spus…
Le mulţumim neolegionarilor, aceşti români verzi cu creierul spălat de teoriile conspiraţiei care luptă pentru "O Românie mândră ca soarele de pe cer" devastând acest monument modest!
Anonim a spus…
Stiti cand a fost ridicat acest monument si de catre cine?
Anonim a spus…
Armand Calinescu a fost un MIZERABIL!
Unknown a spus…
Mă bucură să văd ca cineva a luat atitudine și a vandalizat acest monument al unui gunoi. Între timp este scris cu spray numele lui Mititelu Dumitrescu, asasinul său.