Ion Heliade Radulescu


Tot la Univesritate, am intalnit statuia lui Ion Heliade Rădulescu (6 ianuarie 1802 - 27 aprilie 1872) scriitor, filolog si om politic roman, membru fondator al Academiei Romane si primul sau presedinte, considerat cel mai important ctitor din cultura romană prepasoptista.
Ion Heliade Radulescu a fost fondatorul unor reviste, printre care cea mai importanta este considerata a fi Curierul romanesc de ambe sexe publicata incepand cu 1829, primul ziar aparut in Tara Romaneasca, dar si Gazeta Teatrului National, dar si al Societatii Filarmonice (in 1833). A fost implicat in evenimentele de la 1848 (a participat la redactarea Proclamatiei de la Islaz, membru in guvernul provizoriu, etc.) Poet al viziunilor grandioase de tip hugolian a scris poemul eroic Anatolida sau Omul si fortele, realizat fragmentar, a cultivat meditatia cu motive preromantice, lamartiniene. Este autor a numeroase traduceri, imitatii si prelucrari din clasici ai literaturii universale (Boileau, La Fontaine, Dante Aligheri, Goethe, Byron ş.a.m.d..
Lucrarea de astazi a fost realizata de sculptorul italian Estore Ferrari, din marmura de Carrara, intre anii 1879 si 1881. Autorul este cel care a realizat si Statuia lui Abraham Lincoln din Washington si statuile poetului Ovidiu din Roma si din Constanta. Ion Heliade Rădulescu este reprezentat intr-o pozitie fireasca, comunicativa, in picioare, cu piciorul stang putin impins spre inainte, cu capul si corpul aplecate usor inainte si cu mana dreapta intinsa, cu palma deschisa.

Comentarii