Monumentul Revolutiei Romane



Ansamblul monumental Memorialul Renasterii, inchinat Eroilor Revolutiei din Decembrie 1989, situat in Piata Revolutiei din Capitala, cuprinde patru elemente arhitecturale - Piramida Izbanzii, Zidul Amintirii, Calea Biruintei si Piata Reculegerii. Principala piesa din ansamblu este piramida din marmura alba denumita Piramida Izbanzii, inalta de 25 m, ce semnifica trecerea timpului. Spre baza ei este aşezata o forma din bronz pe care sunt reprezentate personaje stilizate, simbolizand amprenta participantilor la Revolutie, iar spre varf se afla o coroana elipsoidala din bronz. Zidul amintirii, desfasurat semicircular are un bandou din bronz, pe care au fost trecute numele celor 1.058 de eroi ai Revolutiei. Ansamblul include si un loc de reculegere - Piata Reculegerii - cu paviment de granit si banci din marmura alba. Cele patru alei care se intalnesc la baza piramidei poartă numele de Calea Biruintei si sunt executate din busteni de stejar, sectionati transversal.
Monumentul a fost prezentat pentru previzionare la 1 august, si a starnit controverse din partea specialistilor si a opiniei publice inca de la începerea constructiei. Criticile aduse au fost legate, in principal, de forma, semnificatie, amplasament si de costurile mari. Autorul, Alexandru Ghildus a respins criticile ca fiind "nefondate" si a explicat ca ansamblul a fost conceput ca un memorial, fiind un obelisc ce reprezinta "un traditional ceas solar menit a marca ora astrala, cand, prin sacrificiu, Romania a intrat in fluxul istoriei". Unii artisti plastici afirma ca ar fi vorba de un kitsch absolut sau ca stilurile imbinate nu sunt congruente, iar materialele folosite nu sunt compatibile. Reactiile negative s-au materializat si in diversele denumiri gasite pana acum: tepusa, sulita, tepusa cu cartof, frigare si multe altele.
Contractul pentru lucrare a fost incheiat in anul 2004 si a fost in valoare de 56 de miliarde de lei vechi. Amplasarea lucrarii in Piata Revolutiei a fost aprobata de consilierii municipali dupa ce Comisia de Urbanism Tehnic din Primarie a respins cererea. Ceremonia punerii pietrei de temelie a avut loc la 15 decembrie 2004, in prezenta lui Ion Iliescu si a lui Traian Basescu, iar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, a oficiat, alaturi de un sobor de preoti, un ceremonial religios.

Comentarii