Vlad Tepes


Pe langa Curtea Veche am intalnit bustul lui Vlad Tepes, ridicat aici in anul 2003.
Vlad Țepeș (nov/dec 1431 - dec 1476), denumit si Vlad Draculea (sau Dracula, de catre straini), a domnit in Tara Romaneasca in anii 1448, 1455-1462 si 1476.
A fost casatorit de trei ori: intai cu o nobila din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei si apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verisoara a lui Matei Corvin.
A avut cinci copii, patru bsieti si o fată: Radu si Vlad din prima casatorie, Mihail si Mihnea I cel Rau din a doua, si Zaleska din a treia căsătorie.
In timpul domniei sale, Tara Romanească si-a obtinut temporar independenta fata de Imperiul Otoman. Vlad Tepes a devenit vestit prin severitate si pentru ca obisnuia sa isi traga inamicii in teapă. Datorita conflictelor cu negustorii brasoveni, acestia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonica.
Curtea Veche este prima curte domneasca din Bucuresti, a devenit nefunctionala dupa incendiul din 1718, care a distrus intregul Bucuresti si dupa cutremurul din 1738. Intreaga Curte Domneasca era formata dintr-un palat - Palatul Voievodal, o biserica - Biserica Buna Vestire, cunoscuta ulterior sub numele de Biserica Curtea Veche, case cu saloane de receptie, cancelariile domnesti, grajduri si gradini. Nu se cunosc prea multe detalii despre intemeietorul curtii, dar conform opiniei cercetatorilor care au studiat istoria Bucurestiului, curtea pare a fi construita de catre Mircea cel Bătran, undeva la sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea.

Comentarii