Fantana Modura

La capatul dinspre Piata Charles de Gaulle a Aleii Cariatidelor, pe acelasi ax cu statuia lui de Gaulle se afla Fantana Modura, inaugurata în 2006, ce a fost un monument realizat de sculptorul Constantin Baraschi, inaugurat în 1939 pe "Aleea Restauratiei" din Parcul National Regele Carol al II-lea (în prezent Parcul Herastrau), cu ocazia expozitiei „Luna Bucurestilor”. Se prezinta sub forma unui bazin din piatra, placat cu ceramica, în centrul caruia se afla statuia din bronz a Modurei, o fata îmbracata în costum popular, care poarta pe umar un urcior.
La 6 iunie 1930, în urma pierderii unuia din rezervoare, avionul cu care viitorul rege Carol II venea spre Bucuresti de la München via Viena, a ramas în pana de carburant si a aterizat în marginea satului Vadu Crisului, din Bihor. O fata i-a dat regelui sa bea apa din ulciorul de lut. Ea a fost dusa la Bucuresti, si a facut parte din suita regala, fiind si model pentru una din bancnotele din acea perioada. La 8 iunie 1940 cu ocazia aniversarii a 10 ani de la revenirea în Romania, Regele Carol al II-lea a emis o moneda de aur care o reprezinta pe fata care a adus apa regelui la 6 iunie 1930 la Vadu Crisului. Numele de familie al fetei era Mudura , dar în Bucuresti ea a aparut cu numele de Modura. O statuie a fetei cu ulciorul cu apa (statuia Modurei) a fost amplasata în centrul fantanii Modura.
Pentru a face loc statuii lui Stalin, care a strajuit între 1951 si 1962 intrarea în Parcul National Regele Carol al II-lea, rebotezat între timp „Parcul de cultura si odihna I.V. Stalin“, ansamblul Fantana Modura a fost demolat. Multi ani nu s-a mai stiut nimic despre statuile originale.
Grupul statuar care se afla acum la intrarea în parcul Herastrau este o reconstituire realizata de sculptorul Ionel Stoicescu în anul 2005, pe baza fragmentelor pastrate de scriitorul Paul Everac, a fotografiilor de epoca si a unei cariatide originale gasite în cimitirul Bellu, inaugurata în 2006.
La momentul refacerii fantanii, statuia originala a Modurei era înca considerata pierduta. Abia dupa instalarea în parc a reconstituirii pe baza fotografiilor de epoca, a fost descoperit în Cimitirul Bellu si originalul, de catre Dan Ghelase, Presedintele Asociatiei pentru promovarea artei si culturii traditionale si de arhitectul Lucian Mihaescu.

Comentarii