Memorialul Holocaustului







Memorialul Holocaustului este un monument din Bucuresti, inaugurat la data de 8 octombrie 2009, in fata Cladirii Ministerului de Interne de pe Splaiul Independentei.
Memorialul Holocaustului a fost realizat de catre artistul Peter Jacobi, si a costat 17 milioane lei, bani platiti de Ministerul Culturii. Ansamblul a fost construit pe o suprafață de teren de 2.894 de metri patrati, pe locul unui fost spatiu verde , aflat la intersectia mai multor stradute, Anghel Saligny, Mihai Voda, Ion Brezoianu si Lipscani. Potrivit proiectului, in afara de Memorialul central, complexul cuprinde cinci sculpturi - Coloana memoriala, Via Dolorosa, Roata Romilor, Steaua lui David si Epitaf.
Coloana memoriala, numita si coloana amintirilor, are o inaltime de 17 m, diametrul ei variind intre 1m40 si 1m55. Este turnata in fonta, avand o greutate de 18 tone. Fiecare latura a coloanei continei cate o singura litera ebraica, impreuna alcatuind cuvantul "zachor" (aminteste-ti).
Roata evoca mostenirea indiana a romilor, roata cu saisprezece spite ce se regaseste pe steagul roma simbolizeaza peregrinarea si focul.
Steaua lui David este un simbol asociat in general cu religia iudaica si poporul evreu, nazistii si aliatii lor au marcat evreii cu steaua galbena a lui David pentru a-i separa de restul populatiei si a-i persecuta.
In parcul destinat monumentului, inainte de inceperea lucrarilor, in luna iunie 2009 au fost taiati 32 de arbori grosi, actiune ce a starnit protestul unor asociatii civice ecologiste. Dupa multe discutii, primarul Bucurestiului de la acea data, Sorin Oprescu a gasit solutia: Peter Jacobi sa planteze 125 de pomi in Parcul Izvor, un raport deci de cinci copaci la unul taiat.

Comentarii