Martin Bercovici

Martin Bercovici (24 aug. 1902 – 19 ian. 1971) a fost un inginer energetician roman de origine evreiasca, membru titular al Academiei Romane. A fost primul decan al Facultatii de Energetica a Politehnicii din Bucuresti. A fost fondatorul scolii romanesti de centrale electrice. Lucrarile sale, publicate în anii saizeci, individual sau în colaborare cu altii, sunt considerate lucrari de referinta în domeniul energeticii si în special în domeniul retelelor electrice din literatura tehnica romaneasca.
Martin Bercovici a fost dascalul eminent al multor energeticieni romani, altora le-a fost coleg, pentru altii el a fost specialistul desavarsit, omul de stiinta, creatorul scolii romanesti de retele electrice si principalul autor al planului de electrificare a Romaniei. Metaforic vorbind, se poate afirma ca Martin Bercovici inseamna lumina, pentru ca el a adus lumina nu numai in tara, dar si in stiinta, in cercetare-proiectare, in educatie si mai ales în sufletele oamenilor.
Un citat memorabil al lui Martin Bercovici este: „Ingineria energetica este o combinatie între abstractul stiintei si inefabilul artei”.
Cu ocazia Simpozionul de Retele si Sisteme Electrice – In Memoriam Martin Bercovici Martin Bercovici din data de 18 ianuarie 2011, a fost dezvelit bustul realizat de catre Alexandru Hanc, amplasat pe aleea din in fata cladirii Facultatii de Energetica din cadrul Universitatii “Politehnica” Bucuresti a fost realizat de catre Alexandru Hanc.

Comentarii