Grigore Vieru

Grigore Vieru, (14 feb 1935 - 18 ian. 2009) a fost un poet roman din Republica Moldova, ales membru corespondent al Academiei Romane in anul 1993.
Student fiind debuteaza editorial in anul 1957 cu o placheta de versuri pentru copii, “Alarma”, apreciata de critica literara. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creanga” din Chisinau, facultatea Filologie si Istorie. Se angajeaza ca redactor la redactia numita revista pentru copii „Scanteia Leninista”, actualmente „Noi”, si ziarul "Tanarul leninist", actualmente "Florile Dalbe" .La 8 iunie 1960 se casatoreste cu Raisa, profesoara de limba romana si latina, nascuta Nacu si se angajeaza ca redactor la revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”, publicatie a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Între anii 1960–1963 este redactor la editura „Cartea Moldoveneasca". Anul 1968 aduce o cotitura în destinul poetului, consemnata de volumul de versuri lirice “Numele tau”, cu o prefata de Ion Druta. Cartea este apreciata de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica. În chiar anul aparitiei devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana. Grigore Vieru a fost membru PCUS din anul 1971.
La sfarsitul anilor '80, Grigore Vieru se gaseste în prima linie a Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia, textele sale (inclusiv cantecele pe versurile sale) avand un mare rol în desteptarea constiintei nationale a romanilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular si se afla printre organizatorii si conducatorii Marii Adunari Nationale din 27 august 1989. Participa activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din R.S.S.M. în care se voteaza limba romana ca limba oficiala si trecerea la grafia latina.
Pe data de 16 ianuarie 2009 poetul a suferit un grav accident de circulatie iar doua zile mai tarziu a incetat din viata ca urmare a unor politraumatisme interne si cerebrale, cu sanse minime de supravbietuiere.
Un monument ridicat în cinstea poetului basarabean Grigore Vieru, a fost dezvelit cu ocazia implinirii a doi ani de la moartea sa, pe aleea Cariatidelor din parcul Herastrau, în prezenta primarului general al capitalei, Sorin Oprescu.
Opera, executata de sculptorul Paul Razvan Mihaescu, este formata dintr-un bust din bronz amplasat pe un soclu din piatra. Mihaescu a început lucrarea în anul 2009 si a finalizat-o anul trecut. Suma platita de municipalitate pentru dreptul de autor, transpunere în bronz si amplasare se ridica la 262.200 de lei (aproximativ 60.000 Euro).

Comentarii