Vioara Sparta

Fantana Vioara Sparta (Violino Spaccato) este un monument de for public din Bucuresti, instalat in parculetul Coltea, aflat intre spitalul omonim si Ministerul Agriculturii. Monumentul consta dintr-o fântâna de mari dimensiuni, in mijlocul careia de afla o vioara de bronz dezmembrata.
Autoritatea contractanta. Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, a atribuit prin licitatia publica, artistului plastic Ioan Bolborea contractul in valoare de 2.900.000.00 lei fara TVA (aproximativ 700.000 Euro fara TVA) pentru realizarea monumentului de for public Vioara Sparta, din material definitiv bronz, cu inaltimea de 5 m, in atelierul sculptorului si montarea monumentului in Zona Coltea.
Vioara, cu o greutate de 7 tone, a fost realizata de artistul Ioan Bolborea, dupa o schita de 20 de centimetri a artistei italiene Domenica Regazzoni, autoarea unui ciclu de sculpturi reprezentând viori. Cea din contract este de tipul "Vioara sparta", pentru ca elementele ei principale sunt desfacute. Ioan Bolborea a marit lucrarea la scara si a turnat-o in bronz. Lucrarile de remodelare a parcului si montare a sculpturii s-au desfasurat la numai doi ani de la amenajarile facute in parc, de catre Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), pentru o suma de 730.000 de lei. In centrul fântânii arteziene a fost amplasata lucrarea de arta „Sufletul Viorii“ a artistei Domenica Regazzoni, turnata in bronz de artistul Ion Bolbocea.
Domenica Regazzoni, nascuta in 1953, este originara din Cortenova, tatal ei fiind lutier.Prin sculptura ei, artista doreste sa comunice ideea de forta a muzicii.

Comentarii

Posibil să fie vorba de Ioan Bolborea