Constantin Dobrogeanu-Gherea

Constantin Dobrogeanu-Gherea (21 mai 1855 – 7 mai 1920) a fost un scriitor si fruntas socialist roman de origine evreiasca, numele sau real era Solomon Katz, in limba ucraineana Mihail Nikitici Kass.
A fost unul dintre membrii marcanti ai Partidul Social Democrat Roman, un critic literar prodigios, cunoscut pentru polemica sa cu Titu Maiorescu. Acesta sustinea ideea artei pentru arta, in timp ce Constantin Dobrogeanu-Gherea era adeptul teoriei artei cu tendinta.
A fost influentat de contactul sau cu literatura rusa, a comparat spre exemplu proza de analiza a lui Caragiale cu romanele lui Fiodor Dostoievski. A fost un adept al narodnicismului si un precursor al samanatorismului, jucand, totodata, un rol activ in miscarea poporanista.
A detinut in proprietate restaurantul garii din Ploiesti, fapt ce ii dadea prilejul lui Titu Maiorescu sa lanseze ironii la adresa competentelor sale critice, spunand ca lui Gherea ii reusesc mai bine sandvisurile decat articolele de critica literara, in timp ce Hasdeu, cu umorul sau binecunoscut, spunea ca mancarea de la restaurantul criticului Gherea era mai presus de orice critica. A fost unul din apropiatii lui Ion Luca Caragiale si a scris un articol foarte incitant in care a incercat sa stabileasca posibilele cauze sociale ale pesimismului lui Mihai Eminescu, acesta fiind unul din primele studii de receptare ale operei marelui poet.
Bustul lui Dobrogeanu-Gherea ce l-am gasit in centrul Bucurestiului, in micul parculet, delimitat de strazile C.A. Rosetti, Tudor Arghezi si Nicolae Filipescu, a fost realizat de catre sculptorul Naum Corcescu, autorul binecunoscutei statui Rascoala 1907, dedicat victimelor rascoalei din anul 1907.

Comentarii