Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens (30 nov. 1835 – 21 apr. 1910) , cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, a fost un scriitor, satirist si umorist american, autorul popularelor romane „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Print si cersetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” si „Un yankeu la curtea regelui Arthur”.
In ciuda problemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru umorul si buna sa dispozitie, datorita carora s-a bucurat de o popularitate imensa in intreaga lume. La apogeu, el a fost probabil cel mai popular american din acea vreme. In 1907, publicul s-a inghesuit la Expozitia Jamestown doar ca sa-l zareasca pe Mark Twain.
Samuel Langhorne Clemens s-a nascut in localitatea Hannibal, statul Missouri, intr-un hambar, fiind al saselea din cei sapte copii ai familiei. Se spune ca a avut o copilarie nefericita, doar un frate si o sora au ajuns la varsta maturitatii. Cand Samuel avea patru ani, familia s-a mutat la Hannibal, un oras portuar pe fluviul Mississippi, care mai tarziu a servit ca inspiratie pentru orasul fictiv St. Petersburg din „Aventurile lui Tom Sawyer” si „Huckleberry Finn”. Ca amanunt interesant, Twain a fost daltonist, fapt care i-a stimulat discutiile ironice din cercurile sociale de atunci. In 1847, cand Twain avea unsprezece ani, tatal sau s-a imbolnavit de pneumonie si a decedat in luna martie din acelasi an. La scurt timp dupa aceea, Twain si-a gasit de lucru ca ucenic la un tipograf; la varsta de saisprezece ani a inceput sa scrie articole amuzante si schite. La optsprezece ani a plecat din Hannibal, lucrand ca tipograf la New York, Philadelphia, St. Louis si Cincinnati.
La 22 de ani, Twain s-a intors in Missouri. In timpul unei calatorii la New Orleans pe fluviul Mississippi, pilotul vasului, pe nume „Bixby”, l-a inspirat pe Clemens sa devina pilot de vas cu zbaturi, meserie care pe atunci era una din cele mai bine platite profesii din America. In timp ce se pregatea pentru obtinerea licentei de pilot, Samuel l-a convins pe fratele sau mai tanar, Henry Clemens, sa lucreze impreuna cu el pe Mississippi. Henry a fost ucis la data de 21 iunie 1858, cand vasul pe care servea a explodat. Samuel s-a autoinvinovatit pentru moartea fratelui sau si s-a considerat responsabil pentru tot restul vietii sale. In ciuda acestui fapt, a continuat sa lucreze ca pilot pe fluviu pana la izbucnirea Razboiului civil din America in 1861, cand traficul de pe Mississippi a fost mult redus.
Ajuns in Nevada, Twain a devenit miner, sperand sa se imbogateasca descoperind argint. A petrecut mult timp in tabara miniera alaturi de tovarasii sai - inca o experienta de viata de care s-a folosit in activitatea literara. Dupa esecul ca miner, a gasit de lucru la un ziar din Virginia City numit „the Daily Territorial Enterprise”. Acolo a inceput sa foloseasca pseudonimul literar sub care il cunoaste astazi toata lumea, Mark Twain.
In 1867, calatorind prin Europa si Orientul Mijlociu Twain l-a cunoscut pe Charles Langdon, care i-a aratat o fotografie a surorii sale, Olivia, despre care Twain sustine ca s-a indragostit la prima vedere. Cei doi s-au logodit in 1869 si s-au casatorit in februarie 1870, la Elmira, New York. Dupa ce s-au stabilit la Buffalo, Olivia a nascut un baiat, Langdon, care din nefericire a murit de difterie la varsta de un an si sapte luni. Twain si sotia au mai avut trei fiice: Susy, Clara si Jean Clemens. Casnicia lor a durat timp de 34 de ani, pana la decesul Oliviei in 1904. Twain a trait mai mult decat doua dintre fiice sale. El a trecut printr-o perioada de depresie profunda, inceputa in 1896, pe cand se afla intr-un turneu de lecturi in Anglia, la aflarea vestii ca fiica sa favorita, Susy, a murit de meningita. Decesul sotiei, precum si decesul altei fiice, Jean, la 24 decembrie 1909, i-a adancit depresia.
In 1909, Twain este citat ca spunand: „Am sosit cu Cometa Halley in 1835. Va apare din nou la anul, si ma astept sa ma duc cu ea. Ar fi cea mai mare dezamagire a vietii mele daca nu ma duc cu cometa lui Halley. Atotputernicul a spus, fara indoiala: «Aici sunt ciudatii astia doi, fara rost; au sosit impreuna, trebuie sa plece impreuna».”
Bustul lui Mark Twain din parcul Herastrau, a fost realizat de catre sculptorul roman de origine maghiara, Jozsef Fekete, in anul 1951.

Comentarii