Theodor Neculuta

Dumitru Theodor Neculuta (20 sep. 1859 - 17 oct. 1904) a fost un poet, precursor al proletcultismului, care in 1948 a fost ales membru post-mortem al Academiei Romane, considerat a fi primul poet proletar din literatura romana, care pe linga poezie a avut si o indelungata activitate revolutionara socialista.
S-a nascut intr-o familie de tarani saraci, ceea ce nu i-a permis sa absolve scoala primara. Dupa ce a absolvit clasa a II-a, a ramas orfan de tata. A fost nevoit ca la varsta de 10 ani sa intre calfa la o cizmarie din Iasi. A invatat singur si a citit enorm, indeosebi pe marii poeti ai literaturii romane, Mihai Eminescu si George Cosbuc, care i-au si influentat creatia.
In 1890 a plecat de la Iasi la Bucuresti unde si-a continuat munca de cizmar. In 1893 Neculuta s-a atasat miscarii muncitoresti, iar in anul urmator a inceput sa contribuie cu poezii, schite si articole la mai multe publicatii publicatiile, cum ar fi Icoana vremii, Adevarul ilustrat, Lumea noua literara si stiintifica, Lumea noua politica si altele. In 1902, cand s-a infiintat cercul Romania muncitoare, Neculuta a devenit colaborator permanent al ziarului cu acelasi nume si a publicat aici majoritatea versurilor sale, in care a infatisat viata mizera a proletariatului si a taranimii sarace. La decesul sau, in 17 octombrie 1904, versurile sale nu apucasera sa fie stranse intr-un volum, fapt ce s-a intamplat in anul 1907, cand au fost adunate in volumul intitulat Spre tarmul dreptatii.
Autorul bustului din Parcul Herastrau, sculptorul Emil Mereanu (1903-1991) a fost unul dintre numerosii reprezentanti ai realismului socialist in Romania. Trasaturile realismului socialist ilustreaza directivele „canoanelor” ideologice ale doctrinei marxist-leniniste: tematica de factura proletara, lipsa de originalitate si austeritatea stilistica.

Comentarii